Barbara Morgenstern - BM

  • Add feedback:
  • Manufacturer: Monika
  • Availability: None / available to order
  • pcs.
  • Net Price: 39.84 zł 49.00 zł
tracklista: 
1. Driving My Car 05:13
2. Come To Berlin 04:14
3. Reich & Berühmt 04:50
4. Deine Geschichte 04:40
5. Für Luise 03:24
6. Camouflage 03:11
7. Hochhaus 02:55
8. Velocity 01:09
9. Morbus Basedow 03:55
10. Monokultur 03:58
11. Jakarta 03:18
12. Meine Aufgabe 02:16
13. Hustefuchs 03:54


Królowa berlińskiej sceny elektronicznej powraca z nowym albumem. Tak bywa nazywana Barbara na całym świecie i nie w tym żadnej przesady. Po tym albumie przymiotnik "elektroniczna" zostanie zamieniony po prostu na "muzyczna". Płyta "BM" jest bowiem o wiele bardziej akustyczna i wykracza bardzo daleko poza granice muzyki elektronicznej czy tzw. elektropopu. Barbara pisze i śpiewa jeszcze piękniejsze piosenki (Uwaga - także po polsku!!!) nie wpadając jednak w niebezpieczną pułapkę maistreamowego popu. Pozostaje wciąz wierna przywiązaniu do brzmień niełatwych, awangardowych. Mimo jak zwykle pięknego głosu i melodii znajdziemy tu jednak dużo szorstkości, trochę pochowanych kakofonii i pokrzywionych rytmów.
Ten kontrast podkreśla tylko szeroką panoramę muzyki Barbary, tym bardziej przyciąga i fascynuje. Muzyka pani Morgenstern jest wciąż nieprzewidywalna. Zamiast charakterystycznej dla niej wcześniej Vermony otrzymujemy bardzo dużo piosenek z fortepianem i akustycznymi instrumentami. Fortepianowe pasaże mogą przypominać songi Brechta i Weilla, a elektryczna gitara Svena Janetzko dba o powrót do rockowego brzmienia.

Album jest bardzo różnorodny, żaden z utworów nie jest podobny do drugiego, w ten sposób Barbarze udaje się przyciągnąć na stałe uwagę słuchacza.
Barbara Morgenstern śpiewa jak zwykle głównie po niemiecku, ale także czasami po angielsku i nawet po polsku (już w utworze otwierającym płytę).

Utwór "Camouflage" został nagrany i zaśpiewany razem z ikoną sceny awangardowej: Robertem Wyattem. Innym znakomitym gościem na płycie jest Julia Kent (wiolonczelistka Antony And The Johnsons).

Barbara przyjedzie także ponownie na trasę koncertową do Polski - w styczniu 2009 roku.

Dyskografia:

barbara morgenstern: bm
(album cd) monika 64 - 2008

barbara morgenstern: come to berlin mixes
(12" vinyl) monika 63 - 2008 - remixes by chloe, telefon tel aviv and the rice twins

barbara morgenstern: the grass is always greener
(album cd,lp) monika 47 - 2006

barbara morgenstern: the operator
(maxicd,7?) monika 46 - 2006

barbara morgenstern: kleiner ausschnitt
(dvd) monikavision 01 - 2003

barbara morgenstern: nichts muss
(album cd,lp monika/labels) monika 33 - 2003

barbara morgenstern: himmelmixe
(12" vinyl) monika 32 - 2003 - remixed by ellen allien, lawrence, dntel, tarwater

barbara morgenstern: eine verabredung
(10"vinyl ) monika 21 - 2001 - instrumental tracks and new mixes

barbara morgenstern: fjorden
(album cd) monika 16 - 2000

barbara morgenstern: fan no1 ep
(12" vinyl) monika 06 - 1999 - remixes by schlammpeitziger, robert lippok and more

barbara morgenstern: vermona et6-1
(album cd) monika 05 - 1998

september collective: all the birds were anarchists
(album cd) mosz014 - 2007

barbara morgenstern/ robert lippok: tesri
(album cd/lp) monika 37 - 2004

bill wells: pick up sticks
(lp/cd) the leaf label - 2004 - with b.morgenstern, s.schneider + a. whitehead

september collective
(lp/cd) geographic - 2004 - b.morgenstern, stefan schneider + paul wirkus

barbara morgenstern/ robert lippok
(12" vinyl) domino series 500 - 2002

Linki:

www.barbaramorgenstern.de

www.myspace.com/barbaramorgenstern

www.monika-enterprise.de